Bachbloesemtherapie voor dieren is een zachte, natuurlijke therapie die gebruikmaakt van bloemextracten om emotionele balans te herstellen. De therapie is ontwikkeld door de Britse arts Dr. Edward Bach, die geloofde dat negatieve emoties en stress een negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid. Bachbloesems zijn plantaardige extracten die subtiele emoties kunnen helpen stabiliseren, zoals angst, stress, agressie, onzekerheid en verdriet. Omdat dieren ook last kunnen hebben van emotionele disbalans door allerlei omstandigheden, kan Bachbloesemtherapie hen ondersteunen om zich rustiger, veiliger en evenwichtiger te voelen.
Hier zijn de belangrijkste aspecten van Bachbloesemtherapie voor dieren:
1. Basisprincipes van Bachbloesems
Bachbloesemremedies worden gemaakt van bloemen en plantenextracten en zijn erop gericht om emoties in balans te brengen. Er zijn in totaal 38 verschillende Bachbloesems, die elk gericht zijn op een specifiek emotioneel probleem of karaktereigenschap. Voor dieren worden deze remedies vaak ingezet bij emotionele problemen die invloed hebben op hun gedrag, zoals angst, agressie of aanpassingsproblemen.
2. Toepassing voor emotionele en gedragsproblemen
Dieren kunnen door uiteenlopende omstandigheden stress ervaren, bijvoorbeeld door veranderingen in hun omgeving, trauma’s, verlatingsangst, onzekerheid, nieuwe gezinsleden, of agressieve neigingen. Bachbloesems worden vaak gebruikt om de volgende gedrags- en emotionele problemen te ondersteunen:
Angst en schrik: Bijvoorbeeld bij harde geluiden (zoals onweer of vuurwerk) of bij angst voor de dierenarts.
Agressie of irritatie: Bij dieren die snel gefrustreerd of vijandig zijn.
Verlatingsangst: Voor dieren die moeite hebben om alleen thuis te blijven.
Aanpassingsproblemen: Bij verhuizing, het krijgen van een nieuwe eigenaar of bij nieuwe gezinsleden (zoals een nieuw huisdier).
Onzekerheid: Bij dieren die schuw of timide zijn en niet zelfverzekerd in hun omgeving.
3. Bekende remedies en hun werking
De meest bekende Bachbloesem is de Rescue Remedy, een combinatie van vijf specifieke bloesems die snel kan helpen bij acute stress of paniek. Deze kan worden gebruikt in noodsituaties, zoals bij een bezoek aan de dierenarts of tijdens reizen.
Andere vaak gebruikte remedies zijn:
Mimulus: Voor specifieke angsten, zoals angst voor harde geluiden of vreemde mensen.
Aspen: Voor onverklaarbare angsten of een algemeen gevoel van onveiligheid.
Cherry Plum: Voor dieren die moeite hebben om zichzelf onder controle te houden en neigen naar impulsief gedrag.
Larch: Voor onzekerheid en verlegenheid.
Holly: Voor dieren die agressief reageren op andere dieren of mensen door jaloezie of rivaliteit.
4. Toediening van Bachbloesems bij dieren
Bachbloesems zijn veilig voor dieren en worden meestal verdund toegediend. Ze kunnen op verschillende manieren worden gegeven:
Direct in de mond of op de tong: Met behulp van een pipet.
In het drinkwater of voer: Dit is vaak de gemakkelijkste manier voor dagelijkse inname.
Uitwendig gebruik: In sommige gevallen kunnen druppels ook op de huid worden aangebracht, bijvoorbeeld op de neus, of rond de oren bij dieren die gevoelig zijn voor aanraking in hun mond.
5. Kiezen van de juiste Bachbloesems
Voor een effectieve werking van Bachbloesems bij dieren is het belangrijk om de juiste bloesem(s) te kiezen die passen bij de specifieke emoties of gedragsproblemen van het dier. Bachbloesemtherapeuten, vaak ook met ervaring in dierengedrag, kunnen helpen om de oorzaak van het probleem vast te stellen en de juiste remedies voor te schrijven. Soms worden combinaties van bloesems gebruikt om meerdere aspecten van het gedrag aan te pakken.
6. Voordelen van Bachbloesemtherapie voor dieren
Veilig en natuurlijk: Bachbloesems zijn plantaardig en bevatten geen schadelijke stoffen. Ze kunnen ook veilig naast andere therapieën of medicijnen worden gebruikt.
Ondersteuning bij gedragsverandering: Omdat het gedrag van een dier nauw samenhangt met emoties, kan Bachbloesemtherapie helpen om negatieve emoties te verzachten, wat een positief effect heeft op het gedrag.
Milde werking zonder bijwerkingen: Bachbloesems werken op een subtiele manier en veroorzaken geen bijwerkingen zoals sedatie of versuffing.
7. Effectiviteit en verwachtingen
Hoewel Bachbloesems bij sommige dieren een merkbaar effect kunnen hebben, verschilt de reactie per dier. Bij acute situaties, zoals een schrikreactie of plotselinge verandering, kan de werking sneller merkbaar zijn. Bij langdurige of diepe emotionele problemen, zoals trauma of langdurige stress, kan het gebruik van Bachbloesems weken duren om effectief te zijn. Het is belangrijk om geduldig en consistent te zijn in het gebruik van de remedies.
Bachbloesemtherapie kan een waardevolle, natuurlijke ondersteuning zijn voor dieren die emotionele of gedragsproblemen hebben. Het kan helpen bij het verminderen van stress, het opbouwen van zelfvertrouwen en het verlichten van angst, en het is veilig te gebruiken naast andere therapieën. Zoals bij elke behandeling is het raadzaam om te overleggen met een professional, vooral als het dier ernstige gedrags- of gezondheidsproblemen heeft.
Bach Bloesem Remedies zijn ontwikkeld door Dr. Edward Bach (1886 – 1936). Hij zag ziekten als symptomen van emotionele storingen en ontdekte dat als je de emotionele storingen aanpakte, de lichamelijke klachten ook verdwenen. Zijn motto was “Behandel de zieke, niet de ziekte”. Met de Bachremedies had hij een methode gevonden om emotionele storingen en conflicten in de mens te behandelen. Hij ontwikkelde de 38 verschillende remedies en de rescue remedie (een 1e hulp combinatie remedie) waar vele mensen maar ook dieren al baat bij hebben gehad.
De remedies worden volgens een speciale bereidingswijze vervaardigd uit bloesems van bepaalde wilde planten.Ze werken in op gedrag, gemoedstoestanden, emoties en karaktereigenschappen. Wanneer een disbalans ontstaat, ondersteunt de bijbehorende Bachremedie het dier om weer terug in balans te komen. Naast Bachbloesemremedies zijn er in de loop van de tijd nog meer bloesemremedies ontwikkelt. Zij hebben allen hun eigen kwaliteiten maar de werking berust op hetzelfde principe.